Acı Kırmızı Biber : Acı veya tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesiyle birlikte kavrularak yada kavrulmadan yapılır. En popüler baharatlar arasındadır. Acı kırmızı biber C vitamini açısından zengindir.
Adaçayı : Ballıbabagiller ailesinden kokulu bir bitkidir. Adaçayı çayı uyarıcıdır. Baharat olarak özellikle Avrupa ülkelerinde kızarmış patateslerin ve hamurlara eklenen yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin terbiyelenerek dinlendirilmesinde kullanılır. Kokusu böcekleri ve parazitleri rahatsız ederek uzaklaştırmaktadır. Adaçayı eski tarihlerde zirai ilaç yerine kullanılmıştır. Adaçayı doğal bir böcek kovucudur.
Anason : Anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük ve yeşilimsi bir tohumudur. Çöreklerde, gevreklerde, rakı gibi içeceklerde kullanılır.
Ardıç : Etlerin terbiye edilmesinde kullanılır.
Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış kabuğu alınmış ve dövülmüş olanıdır. Karabiberden daha keskin kokusu vardır, tat olarak karabibere göre hafiftir.
Biberiye : Taze ve kurutulmuş olarak tüm yemeklerde kullanılır. Pek çok şifası vardır. Biberiye yağı kokusunun insanı rahatlattığı ve performansını arttırdığı bilinir. Baharatlar arasında önemli bir yere sahiptir.
Çemenotu : Sert, kahverengi-sarımsı renkli bir tohumdur. Öğütülmüş halde çeşitli sos,turşu, çorba ve yemeklerde kullanılır. Türkiye’de oldukça popüler baharatlar arasındadır.
Cevz-i Bevva : Endonezya civarlarında yetişir ve Muskat yada Hint Cevizi olarak da bilinir. İçindeki çekirdeği rendelenebilir, beşamel sos ve çeşitli yemeklerde kullanılır. Mace Baharatı’da bu bitkiden elde edilir.
Çörekotu : Kullanım alanı çok geniştir ve geleneksel ilaç olarak kullanıldığı gibi çeşitli tuzlu pastaların ve ekmeklerin üzerine dökülür. Kahvesi yapılır.
Defne : Her tür et yemeklerinde, soslarda, konserve ve turşularda kullanılır.
Dereotu : Sindirimi kolaylaştıran bir bitkidir. Pek çok salata ve yemekte kullanılır.
Dolmalık Fıstık ( Çam Fıstığı ): Değerli bir bitkidir. Pastacılıkta ve yemek sanayisinde kullanılır
Frenk fesleğeni : Nanegiller ailesinde tropik kökenli bir bitkidir. Domatesle uyumlu olup, patlıcanlı, biberli yemeklerle önerilir. Sarmısaklapişirildiğinde biber lezzeti kazanır.
Hardal : Hardal bitkisinin tohumları övütülür ve sirkeyle karıştırılarak macunumsu bir kıvam bir kazanır Izgara etlerde ve bazı soslarda kullanılır. Hardal Tohumları cinsel isteği uyandıran bir etkiye sahiptir.
Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumu olup mavi, siyah veya beyaz renklerde olabilir. Hamur işi fırın ürünlerinde kullanılır.Aynı zamanda kavrulmuş haşhaş tohumları salata, meze ve sebze yemeklerine de katılır. Haşhaş ezmesi de çeşni ve kahvaltılık olarak kullanılır
Karabiber : Kuru ve siyah renkli tane biçiminde baharlı ve acı bir tadı vardır. Genelde toz halinde, tüm yemeklerde kullanılabilir.
Kakule : Sıcak iklimlerde yetişir. Kakule tohumları küçük ve beyazımsı renge sahiptir. İştah açıcıdır ve mide sorunlarına iyi geldiği söylenir.